Főoldal E-mail www.per.hu
Mindszentpuszta, Püspökalap és Pér települések információs oldala.
2020. augusztus 11. kedd, Zsuzsanna

Névadónkról

1895- ben született a Zala megyei Páka községben.
Elemi iskolai tanulmányait a Gyõr megyei Péren végezte, majd szülei nem kis áldozattal a gyõri bencés gimnáziumba adták, ahol az elsõ hat osztályt végezte el. 1911- ben középiskolai tanulmányait folytatva a győri bencés gimnázium után 16 évesen belépett a kecskeméti piarista rendbe.
1912-ben felvételt nyert a Piarista Tanító rendbe.
1915-ben jeles eredménnyel érettségizett Kecskeméten, majd a Budapesti Tudományegyetemen kezdte meg egyetemi tanulmányait, mint számtan-fizika szakos piarista tanárjelölt.
1919-ben fejezte be egyetemi tanulmányait, a Pázmány Péter Tudományegyetemen kitűnő eredménnyel tanári diplomát szerzett. Ezt követően Szegeden tanított a piarista rendi gimnáziumban.
 

Szülőháza Pákán

 

Szülőháza Pákán

A fizika varázslója

1920. július 10-én a piarista rend tagjaként pappá szentelték.
1922-től Tatán oktatott a piarista rendi gimnáziumban.
1924- 1930 között Vácott a rendi gimnáziumban folytatta tanítói tevékenységet.
1929-ben írta első könyvét Időjóslás - időmeghatározás címmel. A kiadók nem bíztak a sikerben, ezért Övegesnek kétezer előfizetőt kellett összegyűjtenie. Hirdetőplakátot készített a következő felirattal: "Adja el az esernyőjét, és vegye meg Öveges József: Időjóslás - időmeghatározás című könyvét!"
1930- 1940 között ismét Tatán tanított a piarista rendieknél.
1936- 1937. évi Évkönyvében található a mester egyik fontos és kiemelkedő műve, a Fejezetek egy tanári noteszból címmel. Ebben a diákokhoz szól, nekik mondja el gondolatait, megfigyeléseit.
 

1939-ben két műve jelent meg Kis Fizika címmel.
1940-től Budapesten tanított a piarista rend gimnáziumaiban.
1946-1947 között a Közgazdasági Egyetem Tanárképző Intézetében a fizika megbízott előadója.
1948-ig a Közgazdasági Egyetem Tanárképző Intézet kinevezett tanára.
1948- 1955 között a Budapesti Pedagógiai Főiskola tanszékvezető tanára.
1948-ban Kossuth-díjat kap munkássága elismeréséül.
1953-tól több mint negyedszázadon át az "Élet és Tudomány" című hetilap szerkesztő bizottsági tagja volt.
1955-ben a Budapesti Pedagógiai Főiskola megszűnésekor saját kérésére nyugalomba vonult. 1958-ban a Miskolci Nehézipar Műszaki Egyetem meghívta tanszékvezető egyetemi tanárnak. Ezt egyéb tervei miatt visszautasította.

 

1958- tól a Magyar Televízió 100 kérdés című műsorának főszerkesztője volt, ahol 135 alkalommal szerepelt nagysikerű sorozataival.
1962-ben Bugát-emlékérmet kapott.
1964-ben Tata városa díszpolgárává választotta.
1976-ban az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat által alapított kitüntetést, a Prometheusz érmét első ízben Öveges Józsefnek ítélték oda a fizikai ismeretterjesztésért.
1979. szeptember 4-én Budapesten hunyt el.

 

 

 

 
 

 

 

Néhány gondolat Öveges Józseftől:

 

 

„Az oktatás célja nem az, hogy befejezett tudást adjon, hanem az, hogy szilárd alapot teremtsen a továbbhaladásra.”

 

„Legnagyobb boldogságom, ha másnak tudást és örömet nyújthatok.”

 

„A tudományban nincsenek nehéz és könnyű dolgok, csak megértettek és meg nem értettek vannak.”

 

"Semmiből nem lesz semmi."

 

„Munkám legnagyobb jutalma az lesz, ha a kisdiák néhányszor felkiált tanulás közben: még annál is sokkal szebb a fizika, mint gondoltam! Ez volt a célom.”

 

„Az igazi tanár nem tanít a szó régi értelmében, hanem alkot. A saját mindig friss, mindig korszerű tudását alkotja, szüli újjá tanítványai lelkében. Így lesz művész, alkotó művész.”

 

„Iskolai tudásunk egy része majdnem nyomtalanul eltűnik. De bennünk marad életünk végéig a kifejlett akarat, szellemünk ügyessége, a tervszerűség, fortélyosság, amivel bármikor harcolni tudunk értelmünk nehézkessége ellen... Az a harcos, akinek megmarad fegyverzete, ereje, ügyessége, könnyű szívvel nyugszik bele a zsákmány elvesztésébe, mert szerzett és megmaradt tehetségeivel bármikor újhoz, értékesebbhez juthat.”Hírlevél
Név:
E-mail cím:
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:


Nem hiszi majd el, miket lopnak Győr-Révfaluban - fotókNem az évszázad bűntényéről beszélünk, de az elgondolkodtató, mi visz arra egyeseket, hogy kiássanak épphogy gyökeret eresztett növényeket éjszaka. Révfaluban ez a kicsinyes lopás többször előfordult az utóbbi időben.Központban a hallgató: nagyívű projekt segíti az oktatás fejlesztését a győri egyetemenA mesterséges intelligencia és a 3D virtuális oktatási terek is szerepet kapnak a Széchenyi István Egyetemen annak érdekében, hogy csökkenjen a főleg műszaki képzésekre Európa-szerte jellemző hallgatói lemorzsolódás. Több mint száz oktató és munkatárs dolgozik az ezt is segítő 1,2 milliárd forint költségvetésű projekten, amelyről kedden tartottak tájékoztatót.A fiatal tartózkodási helye jelenleg ismeretlen.Íme, az Audi, az Italdesign és az Airbus közös személyszállító drónja - fotókA POP.UP Next az Amszterdami Drónhét elnevezésű kiállításon mutatták be kedden.
forrás: kisalfold.hu - A címoldalon