Főoldal E-mail www.per.hu
Mindszentpuszta, Püspökalap és Pér települések információs oldala.
2018. október 22. hétfő, Előd

Pér Energia Projekt

Pér Község Önkormányzata 2017. I. félévében „Pér Energia Projekt” címmel, (pályázati azonosító: TOP-3.2.1-15-GM1-2016-00057), 56 167 127 Ft összegű támogatást nyert el.

 

 

Projekt adatai:

 

Kedvezményezett neve: Pér Község Önkormányzata
Projekt címe: Pér Energia Projekt
Szerződött támogatás összege: 56 167 127 Ft
Támogatás mértéke (%-ban): 100 %
A projekt teljes költsége: 56 167 127 Ft
A megvalósítás időszaka kezdete: 2017.05.31.
Projekt fizikai befejezés várható ideje: 2018.10.30.


A projekt bemutatása:

 

Az emberiség komoly kihívások előtt áll. Az eddigi fejlődés két fontos pillére - a stabil éghajlat és az olcsó, fosszilis energiaforrások elérhetősége - nem garantált többé. Az energiafogyasztáshoz kapcsolódó CO2 kibocsátás mértéke akkora, hogy az már a Föld klímájában globális és lokális szinten is változásokat, növekvő instabilitást idéz elő.

 

Jelen pályázati kiírás fő célkitűzése, hogy az önkormányzatok átálljanak az alacsony szén-dioxid kibocsátású technológiák alkalmazására, emeljék a megújuló energiaforrások felhasználásának részarányát, ezek révén pedig redukálják a klímaváltozás hatásait, s csökkentsék az azt fokozó CO2 kibocsátását. Projektünk egyik fő célja, a még fel nem újított közfunkciót betöltő épületek épületenergetikai, gépészeti és egy esetben világítási korszerűsítése révén a primerenergia igény csökkentése. A további cél mindhárom épületen háztartási méretű napelem kiserőmű rendszer kiépítése, mely kiválóan alkalmas arra, hogy megtermelje az épület fenntartásához szükséges elektromos áramot. A fejlesztés tehát a kiírás mindkét céljához, az energiatakarékosság növeléséhez és a megújulók részaránya, és az általuk termelt megújuló energia mennyisége növeléséhez hozzájárul. A fentieken túl a felújítások során a két komplex felújításon áteső épület meg fog felelni a projektarányos akadálymentesítési elvárásoknak is, így a szociális horizontális célokhoz való hozzájárulás is megvalósul.

 

A projekt megvalósításának fő eredménye 2 érintett épületben jelentős, egy esetben a közel nulla szintrec sökkentő fosszilis energiaigény és felhasználás biztosítása. Mindhárom épület esetén a villamosenergiaigény szinte teljes kiváltása valósul meg helyben megtermelt tiszta, megújuló energiával. A hőmlokzati nyílászárók cseréje és a szigetelés a jobb hőtechnikai mutatók révén biztosítja az épületek jelenleginek közel felére csökkentő energiaigényét, miközben hozzájárul a komfortérzet növeléséhez és a településkép javulásához is. A legtisztább energia az el nem használt energia, továbbá ez nemzetgazdasági szempontból is a legjobb megoldás. Hasonlóképpen a lecsökkenő hőigény miatt és a magasabb hatásfok miatt a korszerűbb fűtési rendszerek tovább csökkentik az 5 épületek energiaigényét, csökkentik a CO2 kibocsátást.

 

A világítási rendszer korszerűsítése szintén alacsonyabb villamos-energia igényt, így energiamegtakarítást és CO2 kibocsátás-csökkentést eredményez. A napelem rendszer kiépítése váltja ki az intézmények elektromos áram ellátásához szükséges fosszilis primerenergia-igényét. A projekt eredménye az is, hogy jelentősen csökken az önkormányzatok közcélú energiakiadása, továbbá jelentősen javul a közfunkciót betöltő épületek komfortja, és a település-kép is. A projekt várható hatására további, lakossági és vállalkozói energetikai fejlesztések valósulnak meg, mivel mind a 3 épület nagy látogatottságú, így a példaértéke jelentős. A megtakarítások mértékét az Önkormányzatok a közmeghallgatásokon ismertetik, ezzel is növelve a várható pozitív szinergikus hatásokat. A közösségek által nagy számban látogatott épületek felújítása révén Pér példát mutat a lakosság számára, így a jelen projektnél jóval nagyobb hatást érve el települési szinten a klímavédelmi és energiatakarékossági célok teljesítése érdekében.

 

A projekt helyszíne Pér, ahol a három leglátogatottabb közfunkciót betöltő épület, a Polgármesteri Hivatal (9099 Pér, Szent Imre u. 1., HRSZ: 372), a Vadvirág Óvoda (9099 Pér, Szent Imre u. 11., HRSZ: 315/1) és az Orvosi rendelő (9099 Pér, Szent Imre u. 4., HRSZ: 369) kerül megújításra.

Jelenleg a három épület közül a Hivatal a közelmúltban esett át felújításon, a másik két épület állaga azonban rossz, energiaigénye magas, hatékonysága alacsony. Egyik esetben sem került kiépítésre napelem vagy napkollektor. Az Orvosi rendelő esetén a mai fűtési rendszer – a használatának hektikusságához alkalmazkodóan – villamos fűtés, amit több esetben rossz hatékonyságú hőleadó, egységek, illetve magas villanyszámla kísér. Mindhárom esetben lehetőség van napelemes rendszerek felhelyezésére, amire a településnek határozott szándéka van.
 Hírlevél
Név:
E-mail cím:
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:


Megyei foci - Hihetetlen: 25 gólt rúgott a Bajcs - Meglepetés: kikapott a Csorna Sopronban + eredményekGyőzött a Fertőszentmiklós.NB II foci online - Gyirmót-Monor 7-3A gyirmótiak gólzáporos meccsen tartották itthon a három pontot, és ezzel átvették a vezetést az NB II-es tabellán.Tajthy T. gólja döntött az ETO meccsén.Szeles és hidegebb idő jön hétfőtől - Nulla fok is lehetHűvösebb, szelesebb idő várható a jövő héten. Napsütés is lehet, de többször várhatóak záporok is.
forrás: kisalfold.hu - A címoldalon