Főoldal E-mail www.per.hu
Mindszentpuszta, Püspökalap és Pér települések információs oldala.
2021. január 19. kedd, Sára

Pér Energia Projekt

Pér Község Önkormányzata 2017. I. félévében „Pér Energia Projekt” címmel, (pályázati azonosító: TOP-3.2.1-15-GM1-2016-00057), 56 167 127 Ft összegű támogatást nyert el.

 

 

Projekt adatai:

 

Kedvezményezett neve: Pér Község Önkormányzata
Projekt címe: Pér Energia Projekt
Szerződött támogatás összege: 56 167 127 Ft
Támogatás mértéke (%-ban): 100 %
A projekt teljes költsége: 56 167 127 Ft
A megvalósítás időszaka kezdete: 2017.05.31.
Projekt fizikai befejezés várható ideje: 2018.10.30.


A projekt bemutatása:

 

Az emberiség komoly kihívások előtt áll. Az eddigi fejlődés két fontos pillére - a stabil éghajlat és az olcsó, fosszilis energiaforrások elérhetősége - nem garantált többé. Az energiafogyasztáshoz kapcsolódó CO2 kibocsátás mértéke akkora, hogy az már a Föld klímájában globális és lokális szinten is változásokat, növekvő instabilitást idéz elő.

 

Jelen pályázati kiírás fő célkitűzése, hogy az önkormányzatok átálljanak az alacsony szén-dioxid kibocsátású technológiák alkalmazására, emeljék a megújuló energiaforrások felhasználásának részarányát, ezek révén pedig redukálják a klímaváltozás hatásait, s csökkentsék az azt fokozó CO2 kibocsátását. Projektünk egyik fő célja, a még fel nem újított közfunkciót betöltő épületek épületenergetikai, gépészeti és egy esetben világítási korszerűsítése révén a primerenergia igény csökkentése. A további cél mindhárom épületen háztartási méretű napelem kiserőmű rendszer kiépítése, mely kiválóan alkalmas arra, hogy megtermelje az épület fenntartásához szükséges elektromos áramot. A fejlesztés tehát a kiírás mindkét céljához, az energiatakarékosság növeléséhez és a megújulók részaránya, és az általuk termelt megújuló energia mennyisége növeléséhez hozzájárul. A fentieken túl a felújítások során a két komplex felújításon áteső épület meg fog felelni a projektarányos akadálymentesítési elvárásoknak is, így a szociális horizontális célokhoz való hozzájárulás is megvalósul.

 

A projekt megvalósításának fő eredménye 2 érintett épületben jelentős, egy esetben a közel nulla szintrec sökkentő fosszilis energiaigény és felhasználás biztosítása. Mindhárom épület esetén a villamosenergiaigény szinte teljes kiváltása valósul meg helyben megtermelt tiszta, megújuló energiával. A hőmlokzati nyílászárók cseréje és a szigetelés a jobb hőtechnikai mutatók révén biztosítja az épületek jelenleginek közel felére csökkentő energiaigényét, miközben hozzájárul a komfortérzet növeléséhez és a településkép javulásához is. A legtisztább energia az el nem használt energia, továbbá ez nemzetgazdasági szempontból is a legjobb megoldás. Hasonlóképpen a lecsökkenő hőigény miatt és a magasabb hatásfok miatt a korszerűbb fűtési rendszerek tovább csökkentik az 5 épületek energiaigényét, csökkentik a CO2 kibocsátást.

 

A világítási rendszer korszerűsítése szintén alacsonyabb villamos-energia igényt, így energiamegtakarítást és CO2 kibocsátás-csökkentést eredményez. A napelem rendszer kiépítése váltja ki az intézmények elektromos áram ellátásához szükséges fosszilis primerenergia-igényét. A projekt eredménye az is, hogy jelentősen csökken az önkormányzatok közcélú energiakiadása, továbbá jelentősen javul a közfunkciót betöltő épületek komfortja, és a település-kép is. A projekt várható hatására további, lakossági és vállalkozói energetikai fejlesztések valósulnak meg, mivel mind a 3 épület nagy látogatottságú, így a példaértéke jelentős. A megtakarítások mértékét az Önkormányzatok a közmeghallgatásokon ismertetik, ezzel is növelve a várható pozitív szinergikus hatásokat. A közösségek által nagy számban látogatott épületek felújítása révén Pér példát mutat a lakosság számára, így a jelen projektnél jóval nagyobb hatást érve el települési szinten a klímavédelmi és energiatakarékossági célok teljesítése érdekében.

 

A projekt helyszíne Pér, ahol a három leglátogatottabb közfunkciót betöltő épület, a Polgármesteri Hivatal (9099 Pér, Szent Imre u. 1., HRSZ: 372), a Vadvirág Óvoda (9099 Pér, Szent Imre u. 11., HRSZ: 315/1) és az Orvosi rendelő (9099 Pér, Szent Imre u. 4., HRSZ: 369) kerül megújításra.

Jelenleg a három épület közül a Hivatal a közelmúltban esett át felújításon, a másik két épület állaga azonban rossz, energiaigénye magas, hatékonysága alacsony. Egyik esetben sem került kiépítésre napelem vagy napkollektor. Az Orvosi rendelő esetén a mai fűtési rendszer – a használatának hektikusságához alkalmazkodóan – villamos fűtés, amit több esetben rossz hatékonyságú hőleadó, egységek, illetve magas villanyszámla kísér. Mindhárom esetben lehetőség van napelemes rendszerek felhelyezésére, amire a településnek határozott szándéka van.
 Hírlevél
Név:
E-mail cím:
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:


Nem hiszi majd el, miket lopnak Győr-Révfaluban - fotókNem az évszázad bűntényéről beszélünk, de az elgondolkodtató, mi visz arra egyeseket, hogy kiássanak épphogy gyökeret eresztett növényeket éjszaka. Révfaluban ez a kicsinyes lopás többször előfordult az utóbbi időben.Központban a hallgató: nagyívű projekt segíti az oktatás fejlesztését a győri egyetemenA mesterséges intelligencia és a 3D virtuális oktatási terek is szerepet kapnak a Széchenyi István Egyetemen annak érdekében, hogy csökkenjen a főleg műszaki képzésekre Európa-szerte jellemző hallgatói lemorzsolódás. Több mint száz oktató és munkatárs dolgozik az ezt is segítő 1,2 milliárd forint költségvetésű projekten, amelyről kedden tartottak tájékoztatót.A fiatal tartózkodási helye jelenleg ismeretlen.Íme, az Audi, az Italdesign és az Airbus közös személyszállító drónja - fotókA POP.UP Next az Amszterdami Drónhét elnevezésű kiállításon mutatták be kedden.
forrás: kisalfold.hu - A címoldalon