Főoldal E-mail www.per.hu
Mindszentpuszta, Püspökalap és Pér települések információs oldala.
2019. április 25. csütörtök, Márk

Látnivalók

Római katolikus templom

A település első, középkori temploma a török uralom alatt pusztult el a faluval együtt.  1735-ben Groll Adolf püspök építtetett új templomot a kor építészeti stílusában, barokk stílusban, kupolás téglaboltozattal, nyomott félkörívekkel. A templom eredetileg 19 m hosszú, 9 m széles és 8.5 m magas volt, a szentély 4.5 m széles, 7.90 m magas. A z oldalajtónál meglévő kő szenteltvíztartó a templom építésének idejéből való.  Zichy Ferenc püspök a templomhoz 1762-ben tornyot építtetett, Zalka János győri püspök pedig 1875-ben megnagyobbítatta (a belső tér 19 m hosszúságból  35 m lett), tornyát új, magasabb és szebb süveggel díszítette. A toronyba a 18. század végén órát helyeztek, ami csak az órákat ütötte. Az óra szerkezete nagyon megkopott, ezért a múlt század elejétől egészen a közelmúltig, az óra cseréjéig nem működött. A templom építésének 200 éves jubileuma alkalmával az oldalfalakat és a kupolákat művészileg kifestették, egyúttal külsejét és a plébániaépületet renoválták. Gyűjtésből és adományokból üvegfestményű templomi ablakok is készültek.

A templom értékei között tartják számon többek között a barokk főoltárt két szent és két angyal szobrával, a Jézus születése oltárt, az 1715-ből származó barokk ezüst kelyhet, a rokokó réz ereklyetartót, valamint az olajfestményeket. Egyedülálló barokk alkotás a Királyok imádása oltár, mely a három király betlehemi látogatását ábrázolja 

                 

 

Református templom

A templom 1828-ban, a hozzá tartozó torony 1881-ben épült. Belseje 8x14 m-es, magassága 4,3 m. Az ülőhelyek száma a földszinten és a karzaton egyaránt 100-100. A bejárat felett emléktábla van elhelyezve, amelynek felirata: "E szent ház megújítatott 1888-dik évben." A bejáratra a következőt vésték: "1828 B. I Sz. K." A templom padjai 1840-ben készültek. Az úrasztala kovácsoltvas lábán írás nélküli márványlap van. A vörös márványból készült keresztelőmedencén nincs felirat. Kisharangjukat a töltéstavai szórványnak ajándékozták 2000-ben. 1916. augusztus 20-án elvitték a templom harangját, mely helyett a gyülekezet újakat öntetett 1935-ben. A 247 és 99 kg súlyú harangokat Seltenhofer Frigyes öntötte Sopronban. A nagyobbik felirata: "Tebenned bízunk eleitől fogva. A péri leányegyházközösség öntette az Úrnak 1935. esztendejében." A kisebbik felirata: "Jöjjetek, hajoljunk meg, boruljunk le, essünk térdre az Úr előtt, a mi alkotónk előtt. A péri gyülekezet öntette 1926-ban."

A templomot villámcsapás érte 1982-ben, és leégett a torony. A padokat kicserélték, megújult a szószék és a karzati feljáró lépcsője, műanyag padlóburkolat került a beton aljzatra. Az alig több mint 300 lelket számláló gyülekezet 615 ezer forintot fordított temploma újjáépítésére. Az egyházi szent edényeket ekkor hozták vissza Tatáról.

  

Erzsébet-kő

Története a 20. század első évtizedeire nyúlik vissza. Az emlékhelyet a péri lakosok emelték Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné tiszteletére halálának 10. évfordulójára. A kő eredetileg a település határában állt, azon a helyen, ahonnan a királyné figyelemmel kísérte a környéken tartott, komáromi-, veszprémi- és győri zászlóaljak részvételével végrehajtott nagyszabású hadgyakorlatot. Az Erzsébet-kő egy vörös színű, négyzet alapon álló, tetején gúlával lezárt oszlop volt, melyet az 1970-es években mozdítottak el a helyéről útépítés miatt.

 

Kálvária kápolna

A 19. század elejéig csak egyetlen fakereszt állt a dombon, ahol ma a kápolna található.  A kálvária alapját 1844-ben fektették le, ekkor három fakeresztet állítottak a dombtetőre, melynek északi oldalán hét téglaépítményű, festett szentképpel ellátott keresztúti állomást helyeztek el. 1866-ban kápolna épült a fakeresztek mögött, ezek helyét később kőkeresztek vették át. Mivel a torony és a boltozat súlyát az oldalfalak nem bírták már el, 1887-ben gyámfalakat építettek a kápolna falaihoz. 1903-ban mind a kápolna, mind a stációk jelentős javításon mentek keresztül, ekkor festett Walker Ágnes győri festőművésznő  a  stációkhoz olajfestményű bádogképeket.

2010-ben a Péri Római Katolikus Egyházközség a Kálvária kápolna felújítására pályázati támogatást nyert. A felújítási munkálatok várhatóan 2010. augusztusában befejeződnek, majd a megújult kápolna ünnepélyes keretek közt átadásra kerülhet.

 

              

    

 

Emlékmű

Az emlékművet a két világháború és az 1956-os forradalom hősi halottainak emlékére emelték.

           

 

Természeti értékeink

 

 

 

 



Hírlevél
Név:
E-mail cím:
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:






Nem hiszi majd el, miket lopnak Győr-Révfaluban - fotókNem az évszázad bűntényéről beszélünk, de az elgondolkodtató, mi visz arra egyeseket, hogy kiássanak épphogy gyökeret eresztett növényeket éjszaka. Révfaluban ez a kicsinyes lopás többször előfordult az utóbbi időben.



Központban a hallgató: nagyívű projekt segíti az oktatás fejlesztését a győri egyetemenA mesterséges intelligencia és a 3D virtuális oktatási terek is szerepet kapnak a Széchenyi István Egyetemen annak érdekében, hogy csökkenjen a főleg műszaki képzésekre Európa-szerte jellemző hallgatói lemorzsolódás. Több mint száz oktató és munkatárs dolgozik az ezt is segítő 1,2 milliárd forint költségvetésű projekten, amelyről kedden tartottak tájékoztatót.



A fiatal tartózkodási helye jelenleg ismeretlen.



Íme, az Audi, az Italdesign és az Airbus közös személyszállító drónja - fotókA POP.UP Next az Amszterdami Drónhét elnevezésű kiállításon mutatták be kedden.
forrás: kisalfold.hu - A címoldalon