Főoldal E-mail www.per.hu
Mindszentpuszta, Püspökalap és Pér települések információs oldala.
2021. január 19. kedd, Sára

Látnivalók

Római katolikus templom

A település első, középkori temploma a török uralom alatt pusztult el a faluval együtt.  1735-ben Groll Adolf püspök építtetett új templomot a kor építészeti stílusában, barokk stílusban, kupolás téglaboltozattal, nyomott félkörívekkel. A templom eredetileg 19 m hosszú, 9 m széles és 8.5 m magas volt, a szentély 4.5 m széles, 7.90 m magas. A z oldalajtónál meglévő kő szenteltvíztartó a templom építésének idejéből való.  Zichy Ferenc püspök a templomhoz 1762-ben tornyot építtetett, Zalka János győri püspök pedig 1875-ben megnagyobbítatta (a belső tér 19 m hosszúságból  35 m lett), tornyát új, magasabb és szebb süveggel díszítette. A toronyba a 18. század végén órát helyeztek, ami csak az órákat ütötte. Az óra szerkezete nagyon megkopott, ezért a múlt század elejétől egészen a közelmúltig, az óra cseréjéig nem működött. A templom építésének 200 éves jubileuma alkalmával az oldalfalakat és a kupolákat művészileg kifestették, egyúttal külsejét és a plébániaépületet renoválták. Gyűjtésből és adományokból üvegfestményű templomi ablakok is készültek.

A templom értékei között tartják számon többek között a barokk főoltárt két szent és két angyal szobrával, a Jézus születése oltárt, az 1715-ből származó barokk ezüst kelyhet, a rokokó réz ereklyetartót, valamint az olajfestményeket. Egyedülálló barokk alkotás a Királyok imádása oltár, mely a három király betlehemi látogatását ábrázolja 

                 

 

Református templom

A templom 1828-ban, a hozzá tartozó torony 1881-ben épült. Belseje 8x14 m-es, magassága 4,3 m. Az ülőhelyek száma a földszinten és a karzaton egyaránt 100-100. A bejárat felett emléktábla van elhelyezve, amelynek felirata: "E szent ház megújítatott 1888-dik évben." A bejáratra a következőt vésték: "1828 B. I Sz. K." A templom padjai 1840-ben készültek. Az úrasztala kovácsoltvas lábán írás nélküli márványlap van. A vörös márványból készült keresztelőmedencén nincs felirat. Kisharangjukat a töltéstavai szórványnak ajándékozták 2000-ben. 1916. augusztus 20-án elvitték a templom harangját, mely helyett a gyülekezet újakat öntetett 1935-ben. A 247 és 99 kg súlyú harangokat Seltenhofer Frigyes öntötte Sopronban. A nagyobbik felirata: "Tebenned bízunk eleitől fogva. A péri leányegyházközösség öntette az Úrnak 1935. esztendejében." A kisebbik felirata: "Jöjjetek, hajoljunk meg, boruljunk le, essünk térdre az Úr előtt, a mi alkotónk előtt. A péri gyülekezet öntette 1926-ban."

A templomot villámcsapás érte 1982-ben, és leégett a torony. A padokat kicserélték, megújult a szószék és a karzati feljáró lépcsője, műanyag padlóburkolat került a beton aljzatra. Az alig több mint 300 lelket számláló gyülekezet 615 ezer forintot fordított temploma újjáépítésére. Az egyházi szent edényeket ekkor hozták vissza Tatáról.

  

Erzsébet-kő

Története a 20. század első évtizedeire nyúlik vissza. Az emlékhelyet a péri lakosok emelték Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné tiszteletére halálának 10. évfordulójára. A kő eredetileg a település határában állt, azon a helyen, ahonnan a királyné figyelemmel kísérte a környéken tartott, komáromi-, veszprémi- és győri zászlóaljak részvételével végrehajtott nagyszabású hadgyakorlatot. Az Erzsébet-kő egy vörös színű, négyzet alapon álló, tetején gúlával lezárt oszlop volt, melyet az 1970-es években mozdítottak el a helyéről útépítés miatt.

 

Kálvária kápolna

A 19. század elejéig csak egyetlen fakereszt állt a dombon, ahol ma a kápolna található.  A kálvária alapját 1844-ben fektették le, ekkor három fakeresztet állítottak a dombtetőre, melynek északi oldalán hét téglaépítményű, festett szentképpel ellátott keresztúti állomást helyeztek el. 1866-ban kápolna épült a fakeresztek mögött, ezek helyét később kőkeresztek vették át. Mivel a torony és a boltozat súlyát az oldalfalak nem bírták már el, 1887-ben gyámfalakat építettek a kápolna falaihoz. 1903-ban mind a kápolna, mind a stációk jelentős javításon mentek keresztül, ekkor festett Walker Ágnes győri festőművésznő  a  stációkhoz olajfestményű bádogképeket.

2010-ben a Péri Római Katolikus Egyházközség a Kálvária kápolna felújítására pályázati támogatást nyert. A felújítási munkálatok várhatóan 2010. augusztusában befejeződnek, majd a megújult kápolna ünnepélyes keretek közt átadásra kerülhet.

 

              

    

 

Emlékmű

Az emlékművet a két világháború és az 1956-os forradalom hősi halottainak emlékére emelték.

           

 

Természeti értékeink

 

 

 

 Hírlevél
Név:
E-mail cím:
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:


Nem hiszi majd el, miket lopnak Győr-Révfaluban - fotókNem az évszázad bűntényéről beszélünk, de az elgondolkodtató, mi visz arra egyeseket, hogy kiássanak épphogy gyökeret eresztett növényeket éjszaka. Révfaluban ez a kicsinyes lopás többször előfordult az utóbbi időben.Központban a hallgató: nagyívű projekt segíti az oktatás fejlesztését a győri egyetemenA mesterséges intelligencia és a 3D virtuális oktatási terek is szerepet kapnak a Széchenyi István Egyetemen annak érdekében, hogy csökkenjen a főleg műszaki képzésekre Európa-szerte jellemző hallgatói lemorzsolódás. Több mint száz oktató és munkatárs dolgozik az ezt is segítő 1,2 milliárd forint költségvetésű projekten, amelyről kedden tartottak tájékoztatót.A fiatal tartózkodási helye jelenleg ismeretlen.Íme, az Audi, az Italdesign és az Airbus közös személyszállító drónja - fotókA POP.UP Next az Amszterdami Drónhét elnevezésű kiállításon mutatták be kedden.
forrás: kisalfold.hu - A címoldalon