Főoldal E-mail www.per.hu
Mindszentpuszta, Püspökalap és Pér települések információs oldala.
2019. szeptember 16. hétfő, Edit

Határtalanul

www.emet.gov.hu/_userfiles/hirek/hat/hat_14/hatartalanul.swf

 

 

Előzmények


2014-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő kiírta a Határtalanul pályázatot. A szülők és az iskolavezetés támogatta a pályázat beadását, így elkészült a pályázati anyag, ami „A szabadság útjain-Nagy elődök nyomában a Felvidéken” címet kapta. A pályázat célja, hogy lehetőséget teremtsen egy három napos felvidéki kiránduláshoz, amely során felkeressük a török elleni szabadságharc híres végvárát, Füleket; „a szabadságharcos” Andrássy család krasznahorkaváraljai nyughelyét; a Rákóczi szabadságharc fontos állomáshelyeit Kassát és Rozsnyót; részt vegyünk Rozsnyón a március 15-i ünnepségen és meglátogassuk a két legfontosabb felső-nógrádi Madách és Mikszáth emlékhelyet.
Pályázatunk nyert, elkezdődhetett a megvalósítása.


Előkészületek


Fakultatív előkészítő tevékenység


A kirándulás programjában szerepelt, hogy látogatást teszünk egy felvidéki magyar nyelvű iskolában. Úgy gondoltuk, hogy személyes ajándékkal lepjük meg a minket fogadó iskola tanulóit. Falunk, iskolánk jelképeit készítettük el magokból, krepp-papírból. Aprólékos munkához jól jött az anyukák segítsége. (Csizmazia Magdolna, Czeitlingerné Pőcze Henriett, Csengeriné Gergály Edit, Cseténé Takács Mónika) Köszönjük! Köszönet Czeitlinger Attilának is, aki bekeretezte az elkészült műveket.
A kézműves foglakozás után mozizás következett. Ha már egyszer a Felvidékre utazunk mi mást is nézhettünk volna meg, mint a nagy palóc Mikszáth Kálmán „ A Szent Péter esernyője” című művéből készült filmet.


Előkészítő óra


Bár a foglakozásnak az a címe, hogy előkészítő óra, ez több mint három órán át tartott. Megismerkedtünk a Trianoni békeszerződés következményeivel, milyen történelmi okok vezettek oda, hogy magyarok kerültek az államhatáron kívülre. Foglakoztunk a Felvidéken élő magyarok történetével, jelenével. Izgalmas fele sem igaz vetélkedő keretében ismerkedtünk meg a hazaszeretet, nemzet, nemzetiség, nemzeti öntudat, nemzeti mozgalom, szórványság, nép, etnikum fogalmakkal. Összegyűjtöttük a toleráns és kooperatív viselkedés alapszabályait. Megismertük a kirándulás részletes programját., a hasznos tudnivalókat. A számítógépteremben csoportokban dolgoztunk, volt akik szlovák-magyar útikalauzt, mások útvonaltervet készítettek. Rákerestünk Szlovákia néhány magyar vonatkozású nevezetességére, azoknak a településeknek a nevezetességeit kerestük elsősorban, amelyek szerepeltek a kirándulásunk programjában.
Az iskolai előkészítő feladatokon kívül számos gyűjtőmunkánk is volt, többek között bemutatót készítettünk falunkról és iskolánkról, összegyűjtöttük a mondák, a barokk stílus és a szecessziós stílus jellemzőit.

 

 

 Letölthető dokumentumok:
Hírlevél
Név:
E-mail cím:
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:


Nem hiszi majd el, miket lopnak Győr-Révfaluban - fotókNem az évszázad bűntényéről beszélünk, de az elgondolkodtató, mi visz arra egyeseket, hogy kiássanak épphogy gyökeret eresztett növényeket éjszaka. Révfaluban ez a kicsinyes lopás többször előfordult az utóbbi időben.Központban a hallgató: nagyívű projekt segíti az oktatás fejlesztését a győri egyetemenA mesterséges intelligencia és a 3D virtuális oktatási terek is szerepet kapnak a Széchenyi István Egyetemen annak érdekében, hogy csökkenjen a főleg műszaki képzésekre Európa-szerte jellemző hallgatói lemorzsolódás. Több mint száz oktató és munkatárs dolgozik az ezt is segítő 1,2 milliárd forint költségvetésű projekten, amelyről kedden tartottak tájékoztatót.A fiatal tartózkodási helye jelenleg ismeretlen.Íme, az Audi, az Italdesign és az Airbus közös személyszállító drónja - fotókA POP.UP Next az Amszterdami Drónhét elnevezésű kiállításon mutatták be kedden.
forrás: kisalfold.hu - A címoldalon