Főoldal E-mail www.per.hu
Mindszentpuszta, Püspökalap és Pér települések információs oldala.
2018. június 21. csütörtök, Alajos

Mit tehetnék Érted? Autista Otthon Alapítvány

Az autizmus: Megszületik egy egészséges, szép kisgyermek, mindenki örül fejlődésének. Iperedik, cseperedik a család szeme fénye, és azután váratlanul valami furcsa, szokatlan jelenségre lesznek figyelmesek szülei. Az addigi (beszéd)fejlődés megáll, majd visszájára fordul. Amit eddig megtanult, azt már nem tudja visszaadni. A szülő, gyakran azt veszi észre, hogy gyermeke nem hall, (pedig hall, néha még kifinomultabb is a hallása kortársaihoz képest, csak nem “akar" hallani) fülorvoshoz viszik, aki nem talál semmi kórosat. Megjelennek bizarr, szárnyaló mozgások, ugrálni kezd, artikulátlan szavakat használ, gyakran nem is beszél, ha meg beszél, beszéde tartalmatlan, zavaros, utánzó. Még többféle tünet ill. tünetegyüttes megjelenhet, és a szülő szalad fűhöz fához, amíg ki nem derül: a gyermek autista.

És ekkor valami végeláthatatlannak tűnő kálvária veszi kezdetét. Tudniillik a kórkép nem nagyon ismert, nincs minden gyermekgyógyászati osztályon specialistája.

 

Most mi lesz? 

“Természetesen" a kisgyermeket, mivel nem illik az átlagba, nem lehet bölcsődébe, óvodába vinni, mert nincsenek, illetve nagyon kevés az erre szakosodott intézet, a “normálisak" közé pedig nem engedik őket. Iskola (gyógypedagógiai) már könnyeben akad, de az sem minden kistelepülésen. És ha az iskolát elvégezte a jobb képességű autista gyermek, a fiatal felnőttel már “ nem tud mit kezdeni" a társadalom. Nincs rá felkészülve.

 

Mit tegyünk?

Ebben a reménytelen helyzetben Árnics Katalin gyógypedagógus és néhány szülő létrehozta a Mit Tehetnék Érted? Autista Otthon Alapítvány kezdeteit. Először – szerény pénzügyi keretek közepette – az iskola működését segítették, kisértékű eszközöket vásároltak a foglalkoztatóba, kirándulásokat szerveztek, stb... Az iskoláskor utáni ellátásra gondolva megfogalmazódott: otthont kellene építeni. Ez nagyon sokáig távoli illúziónak tűnt.

Akkor gyorsultak fel az események, amikor egy csütörtök este két szülő az Első Győri Lions Kluban “bemutatkozott". A Kisalföld napilap szerkesztője elkérte egyikük címét, pénteken délben ott volt a családnál a fényképész és az újságíró, szombaton már a címoldalon szerepeltek. Még aznap kilenc órakor csörgött a telefon, megérkezett az első jótékony, segítő ajánlat.

 

Hajrá, essünk neki!

Mindszentpuszta lakosai (a képviselőtestületen keresztül) 1 Ft-ért adták a telket. Az egyik gyógypedagógus férjének tervezőirodája elkészítette a terveket. Az alapkövet az EU-hoz csatlakozás dokumentumának aláírása napján tettük le. Seregével jöttek az adományok, cégek magánszemélyek segítettek, gőzerővel indult az építkezés. Természetesen sok-sok nehézséggel kellet megküzdenünk, sokszor gondoltuk úgy, feladjuk, de az emberek jósága mindig átsegített minket a nehézségeken.

És ez év márc. 22-én elkezdte működését az otthon, július 15-én pedig ünnepélyes keretek között, az adományozókkal együtt felavattuk az otthont, ahol 11 lakót helyezhettünk el.

 

 

Cím: 9024 Győr, Bartók Béla u. 38.
Telefon: (96) 439-741
E-mail:
info@mittehetnek.hu
Honlap: www.mittehetnek.hu

Adószám: 18510425-2-8
Bankszámlaszám: 10200249-33074865-00000000Hírlevél
Név:
E-mail cím:
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:


Házkutatás lett a közúti ellenőrzésből, 11 embernél találtak drogot Mosonmagyaróváron - videóKábítószer-fogyasztókat és terjesztőket fogtak el a rendőrök.Jön a hidegfront: eső, viharos szél rontja el a strandidőtMost még kitart az igazi nyári idő, de hamarosan markáns hidegfront érkezik kiadós esővel és jelentős lehűléssel.Bombát találtak építkezés közben szerdán Budapesten az Ötvenhatosok terén.Aláírták: költözhet a törvényszék - így néz majd ki a felújított MTESZ-székház GyőrbenA Győri Törvényszék aláírta a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság új épületének bérleti szerződését.
forrás: kisalfold.hu - A címoldalon