Főoldal E-mail www.per.hu
Mindszentpuszta, Püspökalap és Pér települések információs oldala.
2021. január 19. kedd, Sára


9099 Pér, Szent Imre u. 1.
Telefon: 06/96 559-230
Fax: 06/96 559-239
E-mail:
Pannonhalmi
Szent Márton Borrend

KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS

KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS


A kijárási korlátozásról szóló 71/2020.(III.27.) Kormányrendelet alapján, a kormányfő aláírásával nyilvánossá vált döntés az ország egész területére érvényes március 28. és április 11. között, ez idő alatt mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el otthonát.

 

A rendelet szerint ilyen indoknak minősül:

 

   - a munkavégzés,

   - a hivatásbeli kötelezettség,

   - a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben történő vásárlás, elsősorban a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletekben,

   - egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat (Pl.: pszichoterápiás ellátás, fizioterápiás kezelés, gyógytorna),

   - egyéni szabadidős tevékenység, valamint szabadidős célú gyaloglás (Az ilyen mozgásokat kül-, és belterületen, lehetőség szerint zöldfelületen lehet végezni egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, másoktól legalább másfél méter távolságot tartva.),

   - napközbeni kiscsoportos felügyelet alatt engedélyezett a kiskorú gyermek kísérése,

  - alapos indoknak számít a házasságkötés és temetés szűk családi körben, az élelmiszerüzletekben és drogériákban történő vásárlás,

   - emellett fel lehet keresni az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzleteket, a mezőgazdasági boltokat, a piacokat, a gyógyszertárakat, a benzinkutakat, a dohányboltokat, a fodrász- és manikűrös szalonokat is.


Az élelmiszerüzletekben, drogériákban, a piacokon és a gyógyszertárakban kizárólag 65 év felettiek vásárolhatnak 9 és 12 óra között.

 

Szombattól be kell zárniuk a vendéglátó üzleteknek, ezek csak elvitelre alkalmas ételek kiadásával, szállításával foglalkozhatnak.

 

A kijárási korlátozás ideje alatt igénybe lehet továbbá venni:

 

   - szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatásokat,

   - a gépjármű- és kerékpárszervizeket,

   - a hulladékgazdálkodással összefüggű szolgáltatásokat.

 

A legszükségesebb esetekben engedélyezettek a személyes megjelenést  igénylő ügyintézések, így a hatósági, a banki, a pénzügyi, a biztosítási és a postai szolgátatások igénybevétele.

 

Lehetőség van a háziállatok sétáltatására, állatorvosi rendelő és állatkórház felkeresésére.

 

A kijárási korlátozás nem akadályozhatja a szülői jogokat és kötelezettségeket, továbbá a hitéleti tevékenységet.


Az otthon elhagyásának megfelelő indoka lehet még a magáról gondoskodni nem tudók vagy segítségre szorulók segítése.

 

A rendelet kimondja, mindenki köteles a lehető legkisebb mértékűre korlátozni a szociális érintkezést, és a közös háztartásban élők kivételével mindenkitől lehetőség szerint legalább másfél méter távolságot tartani mindenhol, beleértve a tömegközlekedést is.

 

Az üzleteket érintő korlátozások betartása a helyiség üzemeltetőinek felelőssége.

 

A most hozott szabályokat a rendőrség ellenőrzi, és szabálysértési bírsággal büntetheti a rendelet megszegőit, ennek összege 5.000 és 500.000,- Ft között lehet.

 

2020. márcvius 27.

 

Forrás: a kijárási korlátozásról szóló 71/2020.(III.27.) KormányrendeletLetölthető dokumentumok:
a kijárási korlátozásról szóló 71/2020.(III.27.) Kormányrendelet:
Hírlevél
Név:
E-mail cím:
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:


Nem hiszi majd el, miket lopnak Győr-Révfaluban - fotókNem az évszázad bűntényéről beszélünk, de az elgondolkodtató, mi visz arra egyeseket, hogy kiássanak épphogy gyökeret eresztett növényeket éjszaka. Révfaluban ez a kicsinyes lopás többször előfordult az utóbbi időben.Központban a hallgató: nagyívű projekt segíti az oktatás fejlesztését a győri egyetemenA mesterséges intelligencia és a 3D virtuális oktatási terek is szerepet kapnak a Széchenyi István Egyetemen annak érdekében, hogy csökkenjen a főleg műszaki képzésekre Európa-szerte jellemző hallgatói lemorzsolódás. Több mint száz oktató és munkatárs dolgozik az ezt is segítő 1,2 milliárd forint költségvetésű projekten, amelyről kedden tartottak tájékoztatót.A fiatal tartózkodási helye jelenleg ismeretlen.Íme, az Audi, az Italdesign és az Airbus közös személyszállító drónja - fotókA POP.UP Next az Amszterdami Drónhét elnevezésű kiállításon mutatták be kedden.
forrás: kisalfold.hu - A címoldalon