Főoldal E-mail www.per.hu
Mindszentpuszta, Püspökalap és Pér települések információs oldala.
2018. július 21. szombat, Dániel

Bemutatkozás

Pér település a Kisalföld délkeleti részében a Bakony ér völgyében a Gyõrt Székesfehérvárral összekötõ 81-es számú fõközlekedési útvonalon Gyõrtõl 15 km-re található meg.

Ez a táj átmenetet képez a síkság és a Pannonhalmi Dombság (Sokoró) között. Az átlagos tengerszint feletti magassága 132 méter. A község vízfolyásokkal szabdalt, enyhén hullámos területen fekszik. Legalacsonyabb pontja 118 m-re, a legmagasabb 141 m-re van a tengerszint felett. Meghatározó szerepe van a közeli Bakony ér és a falun átfolyó Vezseny ér vízmozgásának. Az elõbbi Gönyûnél ömlik a Dunába, míg az utóbbi Töltéstava (a szomszéd község) közelében egyesül a Nagy-Pándzsa ér vízével. A Vezseny ér mentén halastó rendszer és öntözõtó lett kialakítva.


      (Horgásztavak: www.perhorgaszto.atw.hu)


A környék talaja a Duna hordalékára rárakodott vastag lösz rétegen alakult ki. Jobbára mezõségi talajok, kisebb hányaduk homoktalaj. Gyepterületek a vízfolyások mentén vannak.


A településről


Népesség


Gazdaság


Címerünk


LégifotókHírlevél
Név:
E-mail cím:
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:


Balesetek sora a megye útjain: halálos áldozatot is követelt a péntek - fotókA kisebb-nagyobb, sérüléssel, műszaki kárral járó ütközések mellett történt sajnos halálos karambol is. Összefoglaló a pénteki balesetekről.Az M1-es autópályán, Hegyeshalom felé az M85-ös autóúti csomópont közelében történt a baleset.Meghalt egy motoros a 84-es főúton, Nagycenk és Kópháza között - fotókA motoros autóval ütközött, a helyszínen életét vesztette.15 autó gumiját szúrták ki az éj leple alatt, kamerával védezeknek Marcalváros II-nA gumikat a Déry és az Örkény utca sarkán szúrták ki, részben emiatt is helyezték ki itt az új kamerát.
forrás: kisalfold.hu - A címoldalon