Főoldal E-mail www.per.hu
Mindszentpuszta, Püspökalap és Pér települések információs oldala.
2020. augusztus 15. szombat, Mária

Galéria

Kárpátalján voltunk

Kárpátalján jártunk

Júl.23-án indultunk, s három napot töltöttünk ezen a csodálatos vidéken. A kárpátaljai magyarság központjában, Beregszászon megnéztük a Bethlen-kastélyt, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, a Magyar Nemzeti Színházat. Bepillanthattunk a beregi szőttesek készítésének titkaiba Nagydobronyban, ahol vendégszerető házigazdák fogadtak bennünket a szálláson. Munkácson meglátogattuk a nemrég felújított monumentális várat, Szolyván a malenykij robot kárpátaljai magyar áldozatainak emlékére állított mementóparkot. A Vereckei-hágó csúcsán elénekeltük a Himnuszt. Tiszafarkasfalván a Tiszaháti Tájmúzeumot kerestük fel. Zárásként a Kárpát-medence talán legszebb templomának, a csetfalvai reneszánsz, fakazettás mennyezetű református templomának megtekintése következett. Sajnos gyorsan elrepült az a három nap, de nagyon jól éreztük magunkat, élményekben gazdagon tértünk haza.
 

Díszpolgári kitüntető oklevél átadása - átvétele

Tisztelt Önkormányzat!

Szeretett péri lakosok!

Kedves vendégek!

 

Kénytelen vagyok bevallani, hogy az Önkormányzat által nekem ítélt megtisztelő cím
nagy meglepetés volt számomra. S mivel meglepetést okozott, így az első pillanatban arra gondoltam, hogy nem fogadom el, mivel méltatlannak tartottam magamat erre a kitüntető címre. De mivel az Önkormányzat tagjait a pér lakosság választotta meg, így arra gondoltam, hogy ezt a címet a lakosság ítélte oda Nekem azért a munkáért, amit évtizedeken át végeztem csendben, a falu múltjának a felkutatásában , mentve a menthetőt, amit az idő pusztulásra ítélt.

Amikor ezt a munkát elkezdtem, senkinek nem ígértem semmit, gondolva arra, hogy minden ékesszólásnál szebben beszél a tett. S úgy tűnik, hogy erre a csendben végzett munkára felfigyelt az Önkormányzat is, és ezt a munkát kívánta elismerni a most átadott kitüntetéssel, amit ezúttal kívánok megköszönni az  Önkormányzatnak és a falu lakosságának! Ez az elismerés azt jelenti számomra, hogy helyes utat választottam, amikor PÉR múltjával és értékeivel kezdtem el foglalkozni, amely a jövő gyökereihez vezet. A megnyesett fa is kizöldül, ha épek a gyökerei s Pér jövője is biztosabb talajon fejődik tovább, ha a lakosság megismeri a múltját. Erről azt mondja a költő, Tompa Mihály is:

„A boldogsághoz nem elég a jelen, a múlton épül az, s azt emlékezeten”.

Ezúttal sem ígérek semmit, de folytatni kívánom azt a munkát, amelyért most elismerést kaptam, s melyet ismételten megköszönöm a Pér vezetőségének és a lakosságnak egyaránt. Ha kívánhatok valamit Pér községnek és lakosságának, akkor csak azt kívánom, hogy soha többé ne legyen ez a falu amolyan „tota deserta”, elhagyott hely, mint volt egy évszázadon át a múltban.

Köszönöm, hogy meghallgattak!


Pér, 2010. szeptember l7. Polgár Kálmán
nyugdíjas pedagógus

 

KONCERTEK

2010. szeptember 17-én pénteken a rock zene kedvelői találhattak kitűnő programra.

A 'Pér 770 éve' rendezvénynap estéjén 3 együttes fellépése keltett fergeteges hangulatot.

Hard Rock Company és a Road Stone után 'Blöro' következett a Blues Company-val.

 

Falunap 2010

Pér 770 ÉVE EMLÉKMŰ

Az első írott adatot Pérről a pannonhalmi bencés monostor őrizte meg számunkra. IV. Béla király az 1237-40. évek között összeiratta a szentmártoni apátság birtokait. Az összeírás az apátsági birtokok mellett a szomszédos birtokokat és falvakat is megemlíti, így Pért is.
Az eltelt 770 esztendőre emlékezvén lepleztük le az emlékművet.
 

I.Péri Nyár - Családi Nap - július 31.

Első alkalommal szerveztünk nyári családi napot a településen, a tapasztaltak alapján nem sikertelenül.

 

III:Labdarúgó UTCABAJNOKSÁG

Harmadik alkalommal rendeztük meg a település labdarúgó utcabajnokságát!

11csapat nevezett, és közel 100-an vettek részt aktívan az eseményen.

A csapatok közötti küzdelemeket a Kispályás Labdarúgó Szövetség Bírói vezették.

 Az amatőr és profi játékosokból összeállt csapatok komoly csatát vívtak a legeredményesebb helyezésért. Helyenként feszült hangulat is kerekedett az erőviszonyok különbségeiből, a vesztíteni tudás képtelenségéből. Szerencsére a  kedvező időjárás, a sportszerű mérkőzések és a lelkes szurkolók által, egy kellemes napot tölthettek el a résztvevők.

Táboroztunk!

Balatonszemes 2010. 07. 05- 10.

Árvíz Péren és térségben

 

Öveges bál

Hírlevél
Név:
E-mail cím:
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:


Nem hiszi majd el, miket lopnak Győr-Révfaluban - fotókNem az évszázad bűntényéről beszélünk, de az elgondolkodtató, mi visz arra egyeseket, hogy kiássanak épphogy gyökeret eresztett növényeket éjszaka. Révfaluban ez a kicsinyes lopás többször előfordult az utóbbi időben.Központban a hallgató: nagyívű projekt segíti az oktatás fejlesztését a győri egyetemenA mesterséges intelligencia és a 3D virtuális oktatási terek is szerepet kapnak a Széchenyi István Egyetemen annak érdekében, hogy csökkenjen a főleg műszaki képzésekre Európa-szerte jellemző hallgatói lemorzsolódás. Több mint száz oktató és munkatárs dolgozik az ezt is segítő 1,2 milliárd forint költségvetésű projekten, amelyről kedden tartottak tájékoztatót.A fiatal tartózkodási helye jelenleg ismeretlen.Íme, az Audi, az Italdesign és az Airbus közös személyszállító drónja - fotókA POP.UP Next az Amszterdami Drónhét elnevezésű kiállításon mutatták be kedden.
forrás: kisalfold.hu - A címoldalon